YouTube kanalıma yeni videolar yükledim, izlemek için tıklayabilirsin

Bahar Heyecanı, işler işler.. – Kırsal Yaşam Hazırlıkları

kartalkaya kirklareli

Kırsal yaşam serisi için bu aralar yazılacak bolca konu var. Ceviz bahçesi yapımı, su deposu araştırması, ucuz yollu çit çekme, toprağın organikliğini arttırma başlıca işler. Bu yazıda işleri yoluna koymak için ne gibi yollar buldum ve hangi aşamadayım bunlardan bahsedeceğim.

Su Deposu Fiyatları 2022

Tarlaya su deposu arayışım devam ederken işleri hızlandırmam gereken zamana geldik. Yosun yapmaması ve genellikle 3 katlı yapılarıyla biraz daha dayanıklı oldukları için 3 tonluk mavi su depolarını araştırıyorum. Yaşadığım şehirde (Tekirdağ) fiyat araştırmasından elim boş döndüm. 5 tonluklar 6bin, 3 tonluklar 4bin TL. İnternet araştırmasında makul fiyatlar var fakat 2022 günümüz itibariyle mazot 23tl olunca nakliye ciddi bir külfet oluyor. İstanbul-Kırklareli için 2bin minimum nakliye ücreti ekleniyor. Su deposunu yaklaşık 2-3 hafta içinde halledip kurmam gerekiyor. Ceviz ağaçları dikilmek üzere.

svg%3E

Mavi su deposu güneş ışıklarını engellediği için yosun oluşumuna daha dirençli fakat bu suyu köydeki su tankeri olan amcadan doldurmasını isteyeceğim. O da büyük ihtimalle köyün aşağısında var olan nehirden çekecek suyu. Bu suyu yine yosun oluşumu yapabilir durağan bir hale geçeceği için. Bu sorunu klor tabletlerle çözmek mümkün fakat doğal yöntem ve ilerleyen sürece göre tekrar yazacağım.

Bu yazıyı yazdığım hafta; hafta sonu su deposu için bir zemin hazırlama planı yapıyorum. 1.5x.1.5 ölçülerinde bir beton zemin hazırlayacağım. Arazinizin ada/parsel numaralarından parsel sorgulama yaparak, arazinize tıklayıp KML dosyası olarak indirip, Google Earth’de tam konumu açabilirsiniz. Bu veri size arazinin en yüksek yerini yani su depoları için makul yeri gösterecektir. Bu yol sayesinde gözle çok fark edemediğim kısma (hiç oraya koymayı düşünmüyorduk) bu ölçülerde tahta kalıp çakıp içini arazide bolca bulunan taşlarla dolduracağım. En üst kısma tel örgü ekleyip ince bir beton atmayı planlıyorum. Bu aşama ve diğerlerini ayrı ayrı harcanan tutar, malzeme ve görsel olarak kayıt edip detaylı yazılar olarak bloga ekleyeceğim.

Kırsal Yaşam inanmaktan daha fazlası..

Bir süredir iş akışını planlamaya çalışıyorum. Uzaktan zor işler, olmaz bu iş düşüncelerine, bakışlarına da maruz kalıyoruz. Bir yere kadar kabul ediyorum zor evet, oldukça. Ama düşündükçe bizi en sıkıntıya düşüren şeyin maddiyat olduğunu hemen kavrıyorum. Bunu ez paranteze alıp düşünmeye devam edince yapıcı bir görüş, fikir, destek bulmak ne zor! Tüm bu süreci gittiği yere kadar yazacağım. Okurken çay, kahve içmekten ve bolca hayale dalmaktan kendimi alamadığım Meyveli Tepe blog sitesi ve benzer blogları okudukça zor bir süreç evet, ne kadar da öğretici “kesinlikle yaşamaya değer” demeden edemiyorum. İnandıkça, yolda oldukça güçleniyoruz hissi artmakta. Bu his tüm hayatımıza pozitif etki ediyor. Düşünce kısmını da eklemek istedim.

Tarlaya Çit Çekme Yöntemi (en ucuz yöntem)

Başlık çok iddialı oldu farkındayım fakat 500m olan tarlanın etrafını 2022 tel örgü çekme fiyatı itibariyle 50bin bandına ulaştı. Çevre ölçümüz az değil biliyorum fakat fiyatlar canavarlaştı diyerek abartsam da az gibi. Arazimizin karşısı mera ve havanın iyi olduğu dönemlerde küçükbaş trafiği oldukça yoğun. Ceviz ağaçları ve diğer ekili-dikili şeylerimiz için ufak da olsa koruma alanı oluşturmak istiyoruz. Keza kırsal yaşam hazırlıkları yazı serimde bahsetmiştim diktiğimiz lavantaların bir kısmını afiyetle yediler.

İzlere bakarak hayvanların genelde tek bir yerden geldiklerini gözlemledik. Böyle düşünürken yanılabileceğimizi de geçen günkü gidişimizde anladık. Yan tarla boştu ve kestirme olarak direkt iki tarladan geçiyordu çoban abimiz. Şimdi yan tarafımız ekildi, fideler büyüdükçe hayvanları oradan getirmeyeceğini, yol kısmından geçerken yine boş gibi duran bizim araziyi hedef alabileceklerini düşünür olduk. Bunu yazarken bile hala mera cephesi mi, yol mu kapanmalı bilmiyorum. En nihayetinde araziyi keşfettikçe bazı meşelerin çürük ve riskli olduklarını gözlemledik. Bu ağaççıkları çit yapımı için kullanacağız. Diğer arayış olarak ahşap çit arayışı için de köyden tanıdığımız abilere sorduk. Özetle dikenli tel çekmeyi düşünüyoruz. 250 metresi şu dönemde 250tl. İlk etapta 3 sıra, ilerleyen süreçte 1 sıra daha geçebiliriz.

svg%3E
Dikenli tel ve Kırsal Yaşam

Bahar geldi ve işler arttı

İlk kez ilkbaharın gelişini sabırsızlıkla bekledim. Su deposu zemin hazırlama, dikenli çit çekme, ceviz dikimi gibi başlıca ama detaylandıkça niş yığın iş var. Ve yine sabırsızlıkla tüm bu işleri gücümüz yettiğince halletmek! Bakalım süreç nasıl ilerleyecek! Bunca işin içinde YouTube kanalım için de beklediğim zaman geldi yani video ve yeni yazılar yolda! 🙂

Beni buraya tıklayıp instagramdan buraya tıklayarak da mail yoluyla ulaşabilirsiniz. Sevgiler!


Daha Fazla İçerik
4T9A4251
Mona Petra Kayalıkları Doğa Yürüyüşü