YouTube kanalıma yeni videolar yükledim, izlemek için tıklayabilirsin

Köye Göç – Arazi Seçimi: Bölüm 2

kirsal yasam koye goc

Köye göç serimizin ikinci yazısıyla buradayım. Evlendikten sonra ilk işimiz bir arazi bakmak oldu. Çok uzun zamandır kırsal yaşam istediğimiz ve bu sürecin zor olacağını düşündüğümüz için öncelikli bir işti. Tarla almak, tarlaya ev yapılır mı, kır ve bağ evi nedir, emlakçı cümleleri ve dahasını, özetle bizim hikayeden çıkarımlarımı anlatacağım.

Emlakçı Makyaj Cümleleri

İlk olarak buna değinmek istiyorum çünkü içimde ukde kaldı. Şu anki tarlamızın olduğu köye yakın bir yere bakıyorduk. Bölgede çilek yetiştiriciliği ve yakında açılacağını bildiğimiz bir mağara mevcuttu. Köy şehre çok yakındı ve yaz kış ulaşım vardı. Gel gelelim karşılaştığımız tüm (gerçekten tüm) emlakçılar klişe pazarlama taktikleriyle bizi karşıladılar. Bizim önceliğimiz kır evi yapabileceğimiz bir arazi bulmaktı. Bu yüzden de konuyu iyi bilmek gerektiğine inanıyorum. Emlakçılara göre her yere, tarlaya dahi dilediğinizi yapabilirsiniz. Açın sahibinden Kırklareli arsalarını, açıklamalarını okuyun. Eminim ki başka bölgeler içinde bu durum aynıdır.

“Bağ evi yapabilirsin, resmi yolu var!”

Okumadıysanız Tarlaya ev yapmak yazımı üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz. Orada yazdığım ve o süreci ayrı olarak ele aldığım için burada yüzeysel geçeceğim. Emlakçılara köye göç edeceğiz ev yapılır mı dediğiniz an “evet tabi ki” yanıtı gelir. Buna kanmayın.
Parsel Sorgu uygulamasını indirin. Konumdan ve ya ada/parsel numarasıyla o araziyi sorgulayabilir, adamın “arsa” dediği yerin “tarla” olduğunu rahatlıkla görebilir, yolun kadastral bir yol mu odun hasatı (makta) için mi olduğu hakkında bir fikriniz olur.
Kaçak bir yığın ev var. 5250 metrekareden büyük, kadastral yolu olan tarlaya ev yapabilirsin bir söylem, bir klişe. Toprak koruma kanunu okumanızı öneririm. Tam buraya parantez açmak isterim kanun aynı fakat bazı esnek noktalar bırakılmış bu da bulunduğunuz bölgeye göre farklılık gösterebilir. En doğru bilgiyi “belediye, il idare ve il tarımdan” alabilirsiniz. İl idarenin yol resmi değil, mera üzerine git-gel zamanla açılmış dediği yola emlakçı “o nereden” bilecek dedi.
Bağ evi yapmak için dönümüne 80-100 ağaç dikmeniz, ağaçların meyve vermesi gerekiyor, bu durum size bağ evi başvurusu yapma hakkı veriyor, inşa izni değil. Kır evi yapmak için şartlar çok değişken bunu yine bölgenizden öğrenebilirsiniz. Üretmeyi, tarım veya hayvancılık düşünmüyor, sadece doğal bir yerim olsun yeter diyorsanız uygun fiyatlı arsa bulun derim.

Şehirden Köye Göç için Para Gerekli

Ütopik fikrim köye göç devlet desteği adı altında genç girişimlerin önü açılsa ve üreten, daha doğrusu yeniden üreten bir ülke haline gelsek. Burada iki kriter var. Birincisi gerçekten niyetleri anlamak imkansız. Arsa almak tamamen ticarileşmiş ve kim kime ne takarsa haline gelmiş durumda.
Aslında dönümü 10bin eden yere 20 bin verip alır dahası uygun aldığınızı da düşünürsünüz (etraf fiyatları ve emlakçı bu algıyı yaratıyor) sonra köyden birileriyle tanışıp konuştukça daha uyguna bir yer alabileceğinizi fark edersiniz. Üzen konu o aradaki parayla arazinize yatırım yapabilirdiniz. Öncelikler sırasında her daim sorgulamak olmalı, köy muhtarına, çobana bir sormak lazım. İkincisi ise hali hazırda verilen desteklerin çok da fayda sağlamaması, kaldı ki böyle uç bir şey olsun.

svg%3E
Köye göç için en büyük gider kalemi, ev!

Para gerekli deyip konuyu açık bırakmak istemiyorum. Aslında bu yazı serisinde en az değinmek istediğim konu para! Motivasyon kırıcı bir etmen. Pozitif kalmamız gereken yegane konu da ta kendisi! Para. Biz yapı izni alabilirsek şehirde kalacağımız süreyi ev yapmak için çekmek zorunda olacağımız kredi belirleyecek. Düşününce bile üzücü ama şartlar hepimizin için malum. Olabildiğince minimal, doğa dostu ve uygun köy evi yapmak istiyoruz. Taşıyıcı temel sistemi dışında beton kullanmak istemiyorum. Yerden yukarıda, güzel manzaramıza bakan geniş camlı, büyük verandası olan (evi minimal kılan şey, veranda. Zamanın büyük bir kısmı dışarıda geçecek o yüzden bu kısım önemli). Yazarken minimal sonrası “büyük, geniş” betimlemelerime takılanlar varsa böyle gelsin. 🙂 Düşlediğimiz metre kare en fazla 70, belirtmek istedim. 🙂 Arazi seçimi sonrası ufacık ev detayına da değinmek istedim, umarım sonraki yazılarda bu aşamalara gelir ve keyifle yazarım..

Arazi Seçimi: Su & Elektrik & Yol

Bir yer beğendiniz ve alıp almama konusunda aşırı kararsızsınız. Yukarıdaki 3 madde de tam ise harika bir yer bulduğunuzu düşünüyorum. Ama parasal sorunları olan, hayali bol bizler için eminim ki tarladır o ve uzaktır, uygun fiyatına paralel olarak. Bizim tarla köye 2km uzaklıkta ve köyün yukarı kısmında yer alıyor. Yol toprak ve yağmurlar sonrası yolu 2 yerden kesen su akıntısı mevcut. Elektrik ve su da yok. Yani yukarıdaki 3 madde de yok.
İlkbaharda gitmiş 4×4 ile çıkmıştık. Yol toprak ve eğimli olduğu için su traktör izlerinden yolu yararak epey yarıklar açmıştı. Fakat en fazla 15 dakika süren bu yolculuk sonrasında harika bir kayalık (mini dağ benim için), yanında büyük bir orman, arazinin içindeki yaşlı meşeler ve kelebekler! Gerçekten orada inanılmaz bir çiçek kokusu ve kelebek vardı.

svg%3E
Bir evimiz olursa tam olarak manzaramız bu!

Elektrik güneş ve rüzgardan, su ise ya bir kaynak bulmalı, yağmur hasadı yapmalı veya sondaj gerekli. En önemlisi su. Yol bir şekilde çözülür, elektrik de öyle ama su gerçekten önemli. Burada yaşamak hayallerimizdeki görselle eşleştiği için aldık. Bunca problem çözüm için bizi bekliyor. Kafamdaki ilerleyiş şöyle; yol üzerine çok düşündüğüm bir sorundu. Ara ara canımı sıkmaya devam ediyor. Arazinin kış mevsimini de görüp ona göre can sıkacağız veya fena değil diyeceğiz. Orada yaşama geçtiğimizde yol için de çalışabilir, gidip geldikçe o toprağın belki mıcırla sertleşmesi için bir girişimim olur diye geçirdim içimden. İzin alır da bir yapı yapabilirsek o sırada yağmur sularının böldüğü yere boru koyup köprü yapabiliriz, en azından o kısım sorunsuz olur.

Elektrik için güneş panelleri ve rüzgar ile desteklenmiş bir sistem düşünüyorum. Fiyatları pahalı fakat ihtiyacı ve tüketimi düşünmek daha cazip. Gelelim suya. Su için yerleşik döneme geçerken normal ve gri olarak iki su sistemi kurduracağım. Yağmur suyundan hasat ettiğimiz gri suyu klozet, bahçe sulaması içmek dışındaki alanlarda kullanıp temiz su kaynağımızı daha az tüketmeyi planlıyorum. Şimdilik yakınlarda boşa akan orman içinde bir çeşme var. Depo koyup oradan su alabilir miyizi sormak lazım. Uzun vaade de sondaj yolu görünüyor. Bu kısımda henüz az bilgim var ve öğrendikçe güncelleyeceğim.

Sonuç olarak

Bir sonraki seri de ev tipleri, planlar, enerji kaynakları üzerine yine konuşacağız! Ahşap ev, a-frame ev, beton ve çelik ev, bizim hayalimizdeki ev ve dahası. Bu süreçte mail listeme kayıt olmayı ve aşağıdaki linklerden takip etmeyi unutmazsanız çok sevinirim. Sevgiler..

Seyfi.

instagram:
https://www.instagram.com/seyfidurmaz1/?hl=tr

Daha Fazla İçerik
498203 PHEZM2 967
Kitap Okumamanızın 3 Nedeni