YouTube kanalıma yeni videolar yükledim, izlemek için tıklayabilirsin

Damlama Sulama Sistemi Kurulumu – Arazi Günlükleri

1-ton-su-deposu

Bir süredir yaz sıcaklarının ilk zorluğuyla uğraşıyorduk, buraları boşladım. Haziran başı (2022) bol yağışlı bir hafta olarak geçse de öncesi çok sıcaktı ve ceviz ağaçlarını strese soktu. Bunun moral bozukluğu, damlama sulama sistemi kurmakta da gecikmenin stresi birleşti ve o kutlu gün geldi çattı. 🙂 Damlama sulama sistemi nasıl kurulur, 1 ton su deposu ile çalışır mı, birlikte inceleyelim.

Damlama Sulama Sistemi Malzemeleri

Öncelikle şunu belirteyim, ilk kez damlama sulama kurduk. Bolca video izleyip, bolca okuduk bu ön hazırlık bence en azından bizim için yeterli oldu. Arazimizde 80’e yakın ceviz ağacı var ve biz bunları bu yaz hayatta tutmaya kararlıyız. Bir nevi taşıma suyla değirmen çevirme gayretindeyiz. Yığın bilgi ve öneriyle dolduktan sonra izlediklerimin, duyduklarımın en ortak bilgilerini derledim. 1 tonluk 3 adet su deposu ana kaynağımız olacak ve haftalık dozda zamanlayıcı sulama kontrol aletiyle yazı atlamayı umuyoruz.

Baharın başında yaz gelince zamlanacağını düşünerek 400m. deliksiz boru ve delici, damlatıcı gibi parçaların hepsini aldım. Size ne kadar boru gerekiyor hesaplayın derim, ben yeter diye düşünüp yarısını ancak yaptım. Önerim makul fiyatlarda başlangıç seti gibi bir paket almanız olacak. İçerisinde gerekecek her şey mevcut.

Arazimizin en yüksek yerini bulmak da basınç ve sulama sistemi için oldukça önemli. Düz bir araziniz varsa veya imkanınız depolarınızı yükseğe konumlandırma için elverişliyse yine sorun yok. Biz de arazi yatayda 4 metre eğime sahip. Görece depoları da köyden tankerle doldurtacağımız için yola veya ulaşılabilirliğini de gözeterek düz bir zeminde konumlandırdık.

Depo çıkışlarını Şeyda’nın babası oldukça ince düşünüp ayarladı. 2 depo üst üste, diğeri yanlarında olacak şekilde boruları ve vanaları hazırladı. İlerleyen süreçte Youtube kanalıma sistemin ve kurulum videosunu ekleyeceğim. Üstteki depodan dolum yapılınca 3 depoda dolacak (böyle umuyoruz).

En önemli kısım

svg%3E
Ağaç hatları ve sulama sistemimiz.

Depodan çıkan basınçlı su ve bu basıncı kaybetmemeniz için görece büyük bir boruyla ana hat yapmanız gerekiyor. Yukarıdaki görselde beyaz çizgiler kabaca arazi sınırımız. Su depoları ve yol görsel de belirtiğim gibi. Su depolarının oradan mavi çizginin yani arazimizin enine alt kısmı arasında kot farkı var. Depodan çıkan basınçlı su 32’lik kangal boru ile var gücüyle aşağı doğru akıyor. Borunun ucunda kör tapa var.

Boru üzerinde sarı çizgilerin bağlanacağı vanalar için delik açtık. Bu delik açma işini delici aletini alarak da matkapla da yapabilirsiniz. Ben dikkatli delmeme rağmen suyu açınca sızdırdı. Ya değiştireceğim ya da teflon bantla önlem alacağım. Vanaların olması bir yandan çok iyi. Bölgesel ilaçlama, gübreleme yapmanıza olanak sağlar.

Özetle..

Yazıyı buraya kadar okuduysanız çok da zor bir şey olmadığını fark ettiğinizi düşünüyorum. Sabah 6’dan öğlen 3’e kadar molasız çalıştık ve yarısını yapabildik. Bu sürecin uzunluğu, su taşıma, ilk kez yapıyor olma gibi etmenlerle dolu. Sistemin geriye kalan kısmını daha kısa zamanda yapacağımıza şüphe yok. 🙂

svg%3E
Ceviz ağaçları için taç sulama.

Ceviz bahçesi sulaması için bu sistemi kurduğumuz için ve ceviz gövdesine yakın suyu pek sevmediği için halka şeklinde taç kısmını sulayacak şekilde bir sistem kurduk. Ağaçların dibinde hattı kesip T bağlantı borusuyla yeterli uzunlukta boruyla halka yapıp, en son kısmını kıvırıp cırtla kapattık. Bu yuvarlak hatta karşılıklı gelecek şekilde (amaç, her iyi yanından da sulama) damlatıcıları takıp, debisini ayarladık. Ağaçlar büyüdükçe bu halkalarda genişleyecek.

En son suyu açma aşamasında çok gergindik fakat suyun akmasıyla birlikte fıslama sesleri gelmeye başladı ve derin bir nefes aldık, tüm yorgunluğa da değdi. Geriye kalan kısmı da tamamlayıp zamanlayıcıyı takıp “ölmedik ama çok da yaşamıyoruz” litre hesabını yapıp aktif edeceğiz. Videoları izleyenler bilir ki kova kova hepsine su dökmüşlüğüm var saatlerce, bu sistemle tek vana hareketiyle otur çay iç izle. Ne keyif ama! 🙂 Damlama sulama sistemini herkes kolaylıkla kurabilir, kuracaklara kolaylıklar diler, varsa anlatımımda bir hata yorum bırakarak daha faydalı bir yazı olmasını sağlayabiliriz. Sevgiler..

Bu yazıyı sevdiyseniz tüm Kırsal Yaşam yazıları..

instagram : @seyfidurmaz1

Daha Fazla İçerik
128408262 435778037582994 890457716252375672 n
Kamp Hayatı ve Doğaya Dönüş – Serkan Bilgin