YouTube kanalıma yeni videolar yükledim, izlemek için tıklayabilirsin

Tarlaya Ev Yapmak 2021

tarlaya ev yapmak

Yaklaşık 1 yıldır en çok aradığım şey “tarlaya ev yapmak” olabilir. Bunda iki neden var. İlki arsa fiyatları gerçekten ülkemizin şartlarının tavanına ulaştı, bir diğeri de net bir şey olmaması. Bir bölge de aynı kanunla ev yapana rastlarken diğer bir yerde imkansız olmasıdır. Epeydir okumalar yapıyorum ve derlediğim bilgileri en azından yazıyı yazdığım zamanda geçerli olan şartları yazmak istedim.

İmarsız Tarlaya Ev Yapılır mı?

Yazıyı uzun tutmayıp, kanunun şu maddesi vs. şeklinde ilerlemeyeceğim. Birkaç ay içinde kendi tarlamız için bir başvuru yapacağız ve en doğru bilgi aktarımını ondan sonra yapacağım. İmarsız alanlar için ve ya soracağınız her soru için en temel cevap “bağlı olduğunuz il idare, belediyeye sormak” olacaktır. En doğru bilgiyi onlar verir tabi ki. Eğer bir tarla almak istiyorsanız emlakçıların “bağ evi yapılır” cümlesine inanmayın. Ada/parsel numaları ile tapuya, il idareye sormaktan çekinmeyin.

Bizim isteğimiz tarlamıza gittiğimizde 40-50m’karelik bir ev. Orada tıbbı aromatik bitki yetiştirme fikrine çok yakınız. Arsa alın düşünmeyin bunları diyorsanız dediğim gibi arsalar gerçekten pahalı, bir diğeri arsa parseller genelde 500-800 metrekare ve daha çok kendi sebze – meyveni üretmek için daha makul. Tam da bu yüzden Tiny house fiyatları uçmuş durumda.

Konuyu daha da uzatmadan niyet ve isteğimizi belirtmiş olup, gelelim soruya. Tarlalara yapı yapmak yasak. Şikayet üzerine çalışan bir sistem var. Her türlü yapıyı yapabilirsiniz fakat şikayet halinde ki edilirsiniz, yıkım ve cezai işlem uygulanır. Kimse böyle bir duruma düşmek istemez hem de o kadar para harcadıktan sonra. Herkesin dilinde gezen 5 dönümden büyük, kadastral yolu olan bir araziye %5 imar var söylemi. İl tarım ve il idareye bunu dediğimde gülmüşlerdi. Bu emlakçı ikna yöntemi arkadaşlar. Resmi yolu olması ve 5250 metreden büyük olması önemli bir kriter. Fakat yapı izni için yeterli değil.

Peki ne yapacağız?

Yolu bozuk olsa da biz aldığımız tarlaya hayranız. Doğası, manzarası ilkbaharda çiçek kokularının ve kelebeklerin ahengi bizi ikna etti ve aldık. Şimdiki ilerleme şeklimiz yeni çıkan ruhsat muafiyeti kanunu varken bir resmi kır evi başvurusu yapmak olacak. Sonucunda red ve ya %1, %5 imar çıkma ihtimali de var. Daha önce telefon konuşmasında il tarım büyük ihtimalle çıkmaz demişti fakat telefon konuşması ve niyetimizi resmi dille aktarmayı önemsiyorum. Bölge bölge yapı başvurusu için gereklilik evrakları var, aplikasyon, tapu örneği gibi. Onları alıp (maliyeti yaklaşık bizim tarla için 1000tl tutacak) başvuru yapacağız.

Gerçekten niyetimiz bir yapıdan öte ileriye dönük kırsalda yaşama hayali. Olumsuz bir sonuç halinde de, yol ve yapısız tarlamız için ya alternatif en azından yolu sorunsuz bir yer bulmak.

Sonuç olarak

5 dönümden küçük tarlalar için izin çıkması daha zor diyebiliriz. Resmi yolu olmayan tarlaları da buna dahil edebiliriz. Tarlaya ev yapmak tarım arazisi olduğu için zor bir süreç. Şartlar yine kanunla belirlenmiş tarlayı komple ağaçlandırabilir meyve verdiği yıllarda cins değişikliğine gidebilirsiniz. Toprak alanlarını koruma kanununu anlıyorum. Diğer türlü çivisi bile çıkar. Fakat bizim tarlanın olduğu köylerde yaklaşık 12000 kaçak yapılaşma varken kanun bizim gibiler için mi işliyor demeden edemiyor insan?

Başvuru ve ilerlemeler konusunda beni instagram’dan takip edebilirsiniz. Yanlışımın olduğu ve ya başka bilgi aktarmak isteyenler için de yorum bırakabilir, yazıyı daha da nitelikli yapabiliriz. Sevgiler..

Instagram hesabım:
https://www.instagram.com/seyfidurmaz1/?hl=tr
YouTube kanalım için buraya tıklayabilirsiniz.

  1. Merhabalar.
    Sürecinizde bir gelişme var mıdır?
    11 temmuz 2021 tarihli plansız alanlar imar yönetmeliği değişikliği kapsamında uygulamalar başladı mı merak ediyorum açıkçası.
    Eğer işlemlere başladıysanız başlangıç noktası neresi olmalı? Belediye/mimar/tapu kadstro vs?

    1. Merhabalar, sürece bazı aksilikler dahil oldu ama bu ay sonu itibariyle başvuru yapacağız. Bu süreci YouTube kanalımda da anlatacağım. İşlem sırası söyle ilerliyor. Tarla/arsanızın bulunduğu yere göre değişen il idare veya belediye başvurusu (gerekli evraklar ilgili yerin bağlı olduğu idarelerden öğrenilebiliyor, farklılık gösteriyor çünkü) tarla ise red sonucu çıkma ihtimali var. Arsa ise imar varsa mimarlık ofisi dahil edilebilir, projelendirme için. Biz tarla vasıflı olduğu için izin durumuna göre proje kısmına geçeceğiz. Sevgiler.

  2. Kayınbabamın müşterek arazinin sorunlarını çözüp bir ev de ben kondurabilmeyi o kadar dilerdim ki :/ Ama ne o sorun çözülüyor ne de bende sorunu kökünden çözecek para var. Yazının başlığı bile dertlendirdi beni 🙂

    1. İkinci cümle o kadar haklı bir isyan ki. Umarım bir şekilde çözülür. Bu kadar zor olma nedenini anlamıyorum. Denetimle her şeyi yoluna sokmak mümkünken adamı olan, parası olan ilerliyor. İyi dileklerim sizinle. 🙂

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha Fazla İçerik
107552334 577139526523765 5234458212260426015 n
Isabel Paige | Dağların özgür kızı