YouTube kanalıma yeni videolar yükledim, izlemek için tıklayabilirsin

Kaybolma Durağı – Karavan Hayatı

kaybolma duragi karavan yapimi

Kaybolma Durağı yani Büşra ve Murat bugün blogda bizimle! Karavan hayatı nasıl başladı, “Kaybolma Durağı kimdir?” ve dahası için hemen başlayalım. 🙂

1- Klasik bir soru ile başlayalım. Sizi tanıyabilir miyiz? 🙂

Merhaba, 🙂 Biz Büşra ve Murat. Ben (Büşra) özel gün fotoğrafçısıyım. Özel gün ve doğa fotoğrafları üzerine çalışmalar yapıyorum. Murat ise tiyatro yönetmeni. Antalya’da bir tiyatro ekibinde yönetmenlik yapıyor. Fakat para kazanmak için ekstra turizm sektöründe çalışıyor. Biz 2013 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde okurken tiyatro kulübünde tanıştık ve birbirimizi tanıdıkça bir kaç yıl içinde sevgili olduk. Ve 2019 yılında da evlendik. Bu süreçlerde çok güzel maceralar ve anılar biriktirdik, bir çok hayal kurduk. Şimdi de o hayalleri gerçekleştirip yaşıyoruz.

2- Minibüsten el emeği karavana giden yolculuk nasıl hayat buldu? “Kaybolma Durağı” adının hikayesi ve çıkış noktası nedir?

Aslında bizim karavan hayalimiz 2018 yılına dayanıyor. İlk o yıl karavan hayalini kurup planlarını yapmaya başladık. Ancak bunu gerçekleştirecek maddi imkanımız yoktu ve ertelemek zorunda kaldık. Daha sonra 2019 yılının sonuna doğru evlenip, ardından takıları da bozdurup (tüm toplum baskısına rağmen) karavan yapmak için minibüs arayışına girdik. Aylarca araç baktık, sorduk soruşturduk aynı zamanda planlarını da oturttuk ve 2020 yılının sonlarında 2006 model bir Mercedes minibüs satın aldık. Ve karavana dönüştürme sürecine girdik.


Bu süreçte tabii ki pandemi devam ediyordu, yasaklar vardı. Biz hafta içi normal işlerimizi yapıp hafta sonu yasaklarında karavanı yaptık. Pandemi ve yasaklardan dolayı 5 ay sürdü karavan yapımı. Karavanımız Dilber‘in her bir köşesinde el emeğimiz var. Her şeyini kendimiz yaptık. Dışarıdan sadece birkaç alanda destek almak durumunda kaldık. Bizce içinde yaşayacağınız karavanı özümsemek için onu kendi ellerinizle şekillendirmeniz ve onun günden güne istediğiniz şekle büründüğünü görmeniz paha biçilemez bir duygu.

“Kaybolma Durağı” adının hikayesi ve çıkış noktası ise, bize özel ve çok anlamlı. Burada ilk defa sizinle paylaşmaktan çok  mutluluk duyarız, daha kendi kanalımızda paylaşmadık. 🙂 Aslında “Kaybolma Durağı bir şiir, 4 yıl önce Murat’ın bana yazdığı şiirin ismi. Şiirde Kaybolma Durağından uçan faytonlar kalkıyordu bizim uçan faytonumuz da emektar bir minibüs oldu. Hayatımızda çok değerli ve içinde el emeği olup bizi uzun süredir istediğimiz hayalimize kavuşturan bu güzel maceranın ismi de neden Kaybolma Durağı olmasın ki dedik. Ve şiirdeki Kaybolma Durağı’nı yaşantımızda gerçekleştirmiş olduk. Birlikte gittiğimiz her yer bizim Kaybolma Durağımız. Tamamen bizlik ve özgün bir isim olması bizi çok rahatlatıyor.

3- Belgesellerinizi çok seviyorum. Alakır Nehri’nden sonra Sinek Sekiz’de de görünce sizi, çok heyecanlandım. İlerleyen projeleriniz nelerdir?

Çok teşekkür ederiz. 🙂 Aslında belgesel projesi de karavan yapım sürecinde oluştu. Aynı karavan hayalinin içinde kendini beslemişti ve karavanla hayat buldu. Biz Murat’la uzun süredir alternatif yaşam üzerine kendimize bir çok soru sorup bu konuyu uzun uzun konuşuyorduk. Karavan hayatı, toplumun  büyük bir kesimi için başlı başına bir alternatiflik oluşturuyor zaten, yapım sürecinde bunu farkedince ve en önemlisi herkesin bir alternatif fikri olduğunu ama yaşamının küçük bir anında bile olsa bunu gerçekleştirme cesaretini gösteremediğini  farkettik. Çok değil bir kaç ay önce bizde o  çemberin içinde o cesareti gösteremiyorduk bize ilham olan ise bunu başarmış veya denemiş kişilerdi. Ve karavanla gezerken insanlara ilham olması ve cesaret vermesi için alternatif yaşam üzerine belgeseller yapabiliriz fikri çıktı ortaya.

İlk belgeselimizin Alakır Nehri‘nden Tuğba ve Birhan olması bizim için çok anlamlıydı ve onların bu belgesel teklifimizi kabul etmesi, tüm amatörlüğümüze rağmen bizi bağrına basması paha biçilmezdi bizim için. Şu an kurgusunu yaptığımız iki tane daha belgesel var. Biri Sinek Sekiz‘in kurucusu İrem Çağıl  diğeri ise 75 yaşında kendi karavanlarını yapmaya karar veren İngiliz bir çift, Solihin ve Alisa. Bu iki hikaye bizim için çok özel.  Şuanda bu belgeseller üzerine çalışıyoruz ve yakın zamanda Kaybolma Durağı isimli YouTube kanalımızda paylaşacağız. İlerleyen süreçte de alternatif yaşamı benimsemiş insanlarla tanışıp ve onları belgelemek. Daha kaliteli çekimler yapabilmek. Belki bir gün senin de belgeselini yapmak için kapını çalarız.

Kaybolma Durağı ve Alakır Nehri belgeseli

4- Kendi karavanını yapmak isteyenler için neyi önerir neyi önermezsiniz?

Kendi karavanını yapmak isteyenler için önerebileceklerimiz; öncelikle kendilerine iyi bir plan program oluştursunlar. Çünkü rastgele yapılacak bir şey hiç değil. Çok fazla araştırma ve örnek bakmak gerektiriyor, özellikle hiç deneyimi olmayanlar üç kat daha fazla araştırsın. Kendi karavanlarını yapmaktan korkmasınlar, toplum baskısını ve insanların yapamazsın edemezsin demelerini çok takmasınlar. Kendine inanıp güvenince ve güzel planlayınca her şey yoluna giriyor bizce. Bunun dışında kendi el emeğinle yaptığın bir şeyin içinde yaşamak çok güzel bir his.

Önermediğimiz şeyler; araç alırken motoru sağlam olsun gerisi önemli değil mantığıyla bakmasınlar. Biz o şekilde bakıp aracı satın aldık ve sonra beklenmedik masraflar çıktı. Bazen kendin yapmak istiyorsun ama olmuyor, elinden gelmiyor çokta zorlamanı önermeyiz, başka bir yere yaptırabilirler, inatlaşmaya gerek yok 🙂

5- Karavanla seyahatte başınıza gelen en ilginç şey neydi?

Başımıza gelen ilginç şeylerden biri, Mardin’de bir gece düğün salonunun önünde konaklamak zorunda kaldık. Gündüz sakin olan otopark, şehir merkezinden döndüğümüzde şenlik alanı gibiydi. Düğün olacağından haberimiz yoktu, olsa zaten oraya park etmezdik. Salon sahibi de söylemedi üstüne üstelik bizden otopark parası istemişti. Düğün boyunca karavanın etrafı fotoğraf ve video çeken insanlarla doldu. Biz karavanın içinde camdan onları izlerken onlar kapının önünde keyifle fotoğraf çekilip halaylar çekiyorlardı. Belki de içeride birilerinin olduğundan habersizdiler. Bizse tüm gece neyin içine düştüğümüzü bilemedik. Ara ara gaza gelip halaya giriyorduk, ara ara durulup karavana dönüyorduk. İşin garibi her dakika elimizde olan kameralarımızı o gün açmayı akıl edemedik, bu da o gün ile ilgili bir pişmanlığımız. Bizim için çok farklı bir deneyim oldu.

6- Düşüncelerinizi, fikirlerinizi besleyen, canlı tutan akım – felsefe nedir?

Bir felsefe ya da bizi direk şu akım etkiledi diyemeyiz ama şöyle anlatabiliriz kendi sürecimizi, bir çemberin içindeydik ve bu çemberde her şey o kadar hızlı ki sürekli hazırlıksız yakalanıyoruz bir şeylere, biz büyümeye çalışıyorken küçülüyordu hayaller, her gün temiz bir sayfa açmaya çalışıyorken daha da kirleniyordu hayat. Sırtımıza astronomik yükler; kafamıza politik, teokratik, Nümizmatik ve artistik düşünceler yüklendi, çoğu zaman farkına varmadan.

Güçsüz kaldığımızı, çabuk yorulduğumuzu hissettik, bu hıza yetişmek istemediğimizi, siyahı beyazdan, beyazı siyahtan ayırt etmek istemediğimizi fark ettik. Ve ikisini de tanımak istedik, duyguların daha gerçek ve daha yavaş yaşanmasını istedik artık çemberin dışına çıkma fikri iyice pekişmişti bizim için. Hala çıkamadık ama mücadelemiz sürüyor… Bizi canlı tutan mottomuz ise “Şimdi değilse ne zaman?”. Karar verilip planlanmış bir şey için doğru zamanı beklemek diye bir şey olduğuna inanmıyoruz, bizce her hayal için doğru zaman şimdidir… Biraz ütopik, biraz duygusal kısacası böyle diyelim…

7- Bu süreçte ilham aldığınız YouTube kanalı, bir platform var mıydı? Siz YouTube’da hangi karavanla içerik üreten kanalları izliyorsunuz?

2018 yılında biz karavan yapalım diye karar verdiğimizde, ülkemizde konu ile ilgili çok az içerik vardı. Sonra her ne olduysa karavan olayı patladı, pandemi de zirve yaptı, şanslıydık bu konuda karavan yapım sürecinde baş kılavuzumuz Youtube oldu diyebiliriz. Yerli yabancı bir çok içerik üretici kanalı takip ettik, herkesin yolu, zorlukları farklı farklı biz de kendi tecrübelerimizi dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık. İsim vermek gerekirse yapım sürecinde onlar da kendi karavanlarını kendileri yaptığı için en çok “Yolcuların Dikkatine” izledik, zaten sevdiğimiz bir çift keyifliydi tüm yapım süreci.

8- Zaman ayırıp yazdığınız için çok teşekkürler. Son olarak size hangi sosyal medya kanallarından ulaşabiliriz?

Biz teşekkür ederiz, bize kendimizi anlatma fırsatı sunduğun ve en baştan beri desteklediğin için.

Bize tüm sosyal medya platformlarından “Kaybolma Durağı” yazıp ulaşabilirsiniz. Mail adresimiz kaybolmaduragi@gmail.com. Youtube kanalımıza buraya tıklayıp abone olup video ve belgesellerimizi de izleyebilir tüm dostlar.

Yazıyı beğendiyseniz yorum bırakmayı, yazıyı paylaşmayı unutmayın! En güzel destek paylaşarak verilebilir içerik üretenlere, sevgiler! 🙂

Öneri diğer blog yazılarım

Daha Fazla İçerik
4T9A4251
Mona Petra Kayalıkları Doğa Yürüyüşü