Bahçe Edebiyatı: BEZELYE

“11. ayda toprağa bırakıp, bugün büyümüş şekilde geri almak, epey keyifliydi.” Toprağın sıcaklığı, koruyuculuğu anne şefkati gibi. Bahçe edebiyatı yazı serimin ilk konuğu; bezelye.

Soğuk mevsimde atalık olan tohumları “tüm arsaya mı eksek, şu kadar yeter mi?” plansızlığı arasında 2-3 sıra olacak şekilde ektik. Diğer sebzelere göre bir nebze daha kolay yetiştiriciliği. Arsamız ot büyümesine o kadar elverişli ki, ne ekip-diksek çapalamak rutin oldu bizim için.

Doğaya dönüş yazımda yazmıştım, toprak bilgisi önemli 🙂

Bezelye Yetiştiriciliği

Toprak sıcaklığının 8 derece civarında olduğu dönemlerde ekilir. Tohum çimlenmesi 2 derece civarında gerçekleşir ve yavaş olur. Donma noktasındaki sıcaklıklara da dayanabilir. Serin hava sever. Toprağın üzerine yatarsa mantar vb. hastalıklara maruz kalabilir.

İddialı çiftçiler olmayan bizler için, yukarıdaki teknik detaylar yerini köyde ve yıllardır yetiştiren buradaki komşuların bilgilerine bırakabiliyor. Bezelye okumaları yaptığım dönemde, gübrelemeye pek ihtiyaç duymadığını, bir önceki ekimde atılan gübre miktarıyla yetinebildiğini biliyordum. Bizimkilere de anlatmıştım. Ama dedim ya, komşu teyzenin dediği daha doğrudur diyerek az da olsa büyükbaş yanık gübreden atmıştık. Teknik detaydan hariç olarak hasat ettiğimiz şu günlerde danelerin tam oluşmadığı çok bezelye dalı da vardı. Daha çok okuma yapıp, dikkat ederek seneye ve ileride kendimizde yetiştirdiğimizde dikkat etmek istiyorum. Keza buraya yazdığım blogu tüm ekinlere uygulayıp bir tecrübe kaynağı oluşturmak amacım. 🙂

Toplama işlemini de videolaştırıyorum. 🙂

Ekolojik Tarım

Pandemi sonrası herkes biraz da olsa doğanın değerini anladı. Doğal yaşamanın önemli olduğunu, insanoğlunun kaosa ve sıkıntıya aşırı hazırlıksız olduğu gerçeğini anladı. İnsan midesinden bağlıdır derdi, üniversitede Nevin hocam. Bir gün sürecek yasaklar için bile fazlaca yemek stoklayınca ne kadar da haklı olduğunu kavrıyorum. Buradaki sorun “güven” hissi. Kendisini güvende hissetmek istiyor. Yeteri kadar yiyeceğim var mı? Yeter mi? ve biraz da popüler yeme alışkanlıkları.
Ekolojik tarım kavramı hayatımızın en içinde artık. Balkon da olsa saksılara domates fideleri, salatalıklar, maydanozlar, biberler ekiliyor. Kendi bildiğin ve güvenilir sağlıklı yeme kaynağı oldukça değerli oldu.

Amerikan bezi alıp ufak çuvallar dikme fikri geldi aklıma. Bezelye için olmasa da diğerlerinde denerim. 🙂

İlk konuğum bezelyeydi. Daha domatesler, sırada ekilecek olan mısırlar ve fasülyeler var. Videolaştırma sürecim yarın diğerlerini de toplayınca bitecek ve ben videoyu yayına hazırlamış olacağım. YouTube kanalımı buraya tıklayarak takip edebilirsiniz. Ve tabi bir blogun en harika hissi olan okduğunuz yazıya yorum bırakmak, yani gelen yorumları okuma keyfi için yorum bırakabilir, e-posta aboneliğime katılıp yeni yazıları okuyabilirsiniz.

Sevgiyle.

Anneannem daneleri ayıklıyor. 🙂
0 okuyucu bu yazıyı sevmiş!

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments