YouTube kanalıma yeni videolar yükledim, izlemek için tıklayabilirsin

Rüzgar Türbini Yapımı – Kendin Yap #1

IMG 2008 rotated

Güneşli ama soğuk bir kış günü, sabahın 5’i. Arka fonda Mozart – Lacrimosa çalıyor. Elit bir ortam yaratıp rüzgar türbini yapımı yazısı yazmayı planladım. Bu bloğun daha önce bir yazısını okuduysanız konuları ele alış şekli her daim içsel bir şekilde olur. Rüzgar türbini yapmayı değil bu fikre nereden, nasıl ulaştığımı anlatacağım. Kahvenizi hazırlayın, başlıyoruz.

Bir hayal

Bloğun sevdiğim serisi “Kırsal Yaşam Hazırlıkları” bir süredir devam edemiyor. Mevsim kış ve araziye bir şey yapamadığımız için yazılar baharı bekliyor tadında. Meteorolojiye özel bir ilgim var. Doğanın kendini ifade etme şekillerinden yalnızca bir tanesi. Arazimizin mevsimsel döngüsü, ay ve haftalar içerisindeki değişimini izlemek hep istediğim bir şeydi. Bu süreci analiz edebilirsem hem Dünya’nın akışında o bölgenin doğa olayı olarak tepkisini hem de bir yaşam kurduğumuzda ev yaparken, ekip-biçerken bu verileri de kullanabilirdim.

Ufak çaplı bir meteoroloji istasyonu üretmek istiyorum. Rüzgar yönü ve şiddeti, sıcaklık değişimleri, ışık açı ve gücü, nem ve basınç gibi verileri depolamak gibi. Arduino’ya 2 sene önce merak salmış ama pek de ilerleyememiştim. Arduino; elektronik bir kart, yönetici. Sensör bağlayabilir, yazılım ile bunları aktif çalıştırabilirsiniz. Günümüzde robotik kodlama dersleri ve yazılım, elektronik başlangıç seviyesi için kullanılıyor ve bence aşırı önemli. İnternette yığın kaynak var ve ilginiz olmasa bile kolaylıkla bir şeyler üretebilirsiniz.

svg%3E
Arduino sensör ve dağınık çalışma masam.

Rüzgar Türbini nasıl yapılır? Ne işe yarar?

Rüzgar türbini ile neden başladım peki? Bu projemi araziye sabitlemek ve kendi kendine çalışmasını planlıyorum. Dahası gprs sistemi ile web üzerinden bana verileri aktarmasını.. Düşününce bile çok heyecanlı. Bu kartların çalışması için sürekli güce ihtiyaç var. Elimde dc, yani oyuncak arabalardan çıkan veya dönen bataryalı şeylerin içinde bulunan motorlardan var. Pervane bulma süreci de gerçekten kaos. Bunu ayrı bir yazı olarak yazacağım. Pvc borudan pervane yapımı olarak! Büyük çaplı bir pervane yapmış gayet iyi performans almıştım. Benim ihtiyacım olan enerji ilk etapta az. 5v ile çalışıyor çoğu sistem ve anlamasanız bile bu 2.5 pil gücü demek.

Konuyu aşırı bilen birisi olarak değil dahası az bilen ama büyük merak ve hayal kuran birisi olarak yazıyor ve yapıyorum. İşi bu olan, konuyu gerçekten iyi bilen dostlar pozitif katkı yapabilirler hatta harika da olur. Benim denemem için de yığınla yanılma mevcut! 🙂

Hobi sitelerinden basit bir 12cm’lik 3 kanatlı pervane aldım. Bu kumandalı uçak, drone için üretilmiş bir pervane ve tam olarak benim işimi çözmüyor. Rüzgar tutan yüzeyleri az ve esintilerde dönmüyor. Pvc borudan aynı boyda kanat kestim ve silikonla üzerine yapıştırdım. Şu an esintilerde bile dönüyor. Konuyu teknik olarak ele almayacağım dediğim gibi, malzeme ve olayın neresinde olduğumu anlattım, yine merak ettiğiniz bir şey olursa yoruma ekleyin. 🙂

Bu yazıyı yazdığım sırada motordan max. 11 volt gördüm. Bu alternatif akım veriyor ve tam olarak işimize yaramıyor, köprü diyot yaparak akımı düzenli akıma çevirdim ve yine küçültücü ekleyerek 5v’a sabitledim. Konu basit pervane dönecek ve bataryayı şarj edecek. Bu sisteme 12v’luk bir de güneş paneli (pili) dahil olacak, o da kapalı havalarda da 8v üretiyor.

Meteoroloji İstasyonu derken..

Rüzgar ve güneş bataryaları şarj edecek ve sisteme güç aktaracak. Sistem üzerindeki sensörleri zamanlayıcıda belirttiğim aralıkta çalıştırıp veri alacak, gprs (üzerine sim kart takılan bir kart) ile veri toplama sitesine belirlediğim link ve kanal üzerinden aktaracak. Yapabilirsem ilk ham veriyi de üzerine ekleyeceğim sd kart veri modülüne aktaracak. Olur da gprs aktarmaz, veriler excel formatıyla kayıt altında kalacak. Kulağa hoş gelmiyor mu? Sıcaklık ve nem, dönüş hızı için manyetik alan sensörü, ldr (ışık sensörü), yer – yön sensörü, yağmur ve akım sensörü ilk etapta sistemde dahil olanlar. Bu verileri düzenli olarak tablo ve grafik olarak kayıt altında tutacağım.

svg%3E
Rüzgar Türbini plastik sistem demir ve kaynaklı olarak güncellenecek*

Bir kutu tasarlayıp, 3D yazıcıda basıp kapalı bir sistem olacak. Hava şartlarından etkilenmeden min. 3 ay çalışması ilk hedefim. Rüzgar türbini yapımı başlığı yazıyı umarım daha ileri taşır ve bu fikir büyür. Arazideki meşe ağacının tepesine monte edeceğim ki biraz gizli ve yukarıda olmasını istiyorum.

Ekolojik Projeler ve Aşırı Pahalılık!

Bu proje baktığınızda aşırı ucuz bir proje. Sensörler vs. geçen sene en fazla 10tl bandındaydı. Ekolojik bir proje günümüzde bir hayli önemli olsa da, bunu gerçekleştirmek gerçekten pahalı. Bu süreci bir ileriye taşıyınca süreci yine yazacağım. Pozitif enerjilerinizi alırım. 🙂 Bir bakmışız ki rüzgar türbini ve arduino projemiz arazi de kayıta başlamış. Zaman ayırdığınız için çok teşekkürler! Mail listeme katılarak yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz. 🙂

instagram’da ben
YouTube’da ben

Daha Fazla İçerik
fffe92a7 ac97 495f ba22 6fb55fe819d9.jpeg
Yük Konteyner Ev – Kırsal Yaşam Hazırlıkları Bölüm 3