YouTube kanalıma yeni videolar yükledim, izlemek için tıklayabilirsin

Kış Kampı Yapacaklara 7 Öneri

pexels anna shvets 4014882

Kış kampı aklınıza soğuk, hastalık ve sürekli olumsuz şeyler getiriyorsa bu yazıya bir şans verin derim. Soğuk havada çadır kurmak, uyku tulumunda uyumak, buz gibi havada odun ateşinde kamp hayatı sürmek düşündüğünüzün ötesinde keyiflidir.

“Hangi Çadırı Almalıyım?”
daha önceki bu yazıyı okumak için burayı tıklayın.

Ucuz çadırla kış kampı olur mu?

Kısmen evet. Decathlon çadırları aklınıza geldi dimi? Aslında artık ucuz çadır kategorisine pek girmiyor, neyse.. Ucuz çadır deyince aklıma su geçiren, rüzgar direnci az, pol (çadır demirleri) sayısı az, tek tenteli bir model geliyor. Migroslarda yazın sahillerde satılan tek tente basit çadır değilse aşırı olmayan şartlarda rahatlıkla kamp yaparsınız. Yazarken tedirgin olmuyor da değilim. Yönlendirme veya negatif bir duruma gidecek kapıları bu cümlemden yola çıkarak zorlamayın, aman. Çadır çift katmanı olacak, üst tentesi su kaydırıcı özellikli, mümkünse çift girişi olan, pol sayısı en az 2 olacak bir modelden bahsediyorum. Çadır sizi ısıtmaz. Dışarıdan tek farklı rüzgar almamasıdır. Arpenaz modeliyle hafif kar yağışında orman hattında kamp atmanız, iyi bir tulumla ve tecrübeyle mümkündür diye özetliyorum.

svg%3E
Soğuk havaları sevenler kimler?

Kuru kalın, ıslanmayın!

Kış kampı yapacaksanız en çok dikkat etmeniz gereken başlık bu olabilir. “Lahana gibi giyinin” derlerdi üniversite doğa topluluklarında. Kat kat giyinmek yük veya zor gibi görünse de çoğu zaman bu tekniğe ihtiyacınız olacak. Doğa yürüyüşü olsun, değişken aktivite ve kamp halinde değişen sıcaklık, vücut sıcaklığınıza göre kıyafet giymek veya azaltmak önemlidir. Terlememeli ve üşümemelisiniz. Konfor sıcaklığınızı sağlayacak kadar giyim en mantıklı çözüm olacaktır.
Kar yağışından olmasa da kışın yağan yağmurdan korunmanız sıcak bir kamp için kilit noktadır. Yağış başlamadan çadırı, barınağı kurup korunmak en iyi çözüm olacak.

Kış kampı videomu izlemek için TIKLAYIN.

Sıcacık bir uyku için doğru UYKU TULUMU seçimi şart!

svg%3E
Uyku tulumu sıcak bir gece geçirip dinlenmek için hayati önem taşır.

Gece sıcak ve rahat bir uyku çekmek ertesi güne sizi hazırlar. Zihnen huzurlu ve mutlu bir uyanış demektir. Birçok marka ve tipte uyku tulumu bulunmaktadır. Size ve yapacağınız kamplara en uygun olanını seçmek için iyi bir araştırma yapmak gerekir. Boyunuz, kilonuz, soğuğa olan hassasiyetiniz bu seçime etki edecek fiziki durumlardır. Bunların yanı sıra; sadece yaz aylarında kamp yapıyorsanız eksi (-) değerlere göre yapılmış uyku tulumuna ihtiyacınız yok. Kışın hafif karda mera veya görece daha alçak irtifalarda kamp yapıyorsanız -40’lık bir tuluma çok da ihtiyacınız yok. Dağlara, yüksek irtifa tırmanışlara gidiyorsanız en çok bütçe ayırmanız gereken kalem kesinlikle uyku tulumudur fakat normal şartları düşündüğümüzde orta konfor seviyeli tulumlar işinizi görecektir.
Uyku tulumunda ilk kez uyuyacaksanız, kamp veya etkinlik öncesi bilgilendirici yazı ve videolar izlemeyi de unutmayın. Fermuarlar, sıkıştırma ipleri, doğru pozisyon ve sıcak kalma taktikleri hakkında fikriniz olsun ki rahat edin. Yıllar sonra kundakta yatma keyfi de ekstrasıdır. 🙂
Not: Sıcacık tulumdan sabah ayazına çıkmayı sevmeyenlerdenseniz gece uyurken kıyafetlerinizden ıslak olmayanları da tulumun içine koyun. Sabah sıcacık giyip çıkmak keyifli olacaktır. Nemli olan eşyalarınızda kupkuru, ütülenmiş gibi çıkar benden demesi.

Islak odunlarla Ateş yakmak

En sevdiğim şey kamplarda ateş yakmak olabilir. Ateş sizi ısıtıp, moral seviyenizi arşa yükseltir. Yemek pişirmek, başında laflamak, ıslak kıyafetleri kurutmak ve genel olarak sizin enerjinize de iyi gelir. Nemli orman tabanında zaten ıslak olan odunlar, çalılar kar ve yağmur yağışı sonrası suyu içine çeker. Hatta ateşi yaktığınızda odunların kesik kısımlarından sular kaynayacaktır (sıcak su vebuhar olduğu için dikkat edilmeli). Planlı bir etkinlikse her ihtimal için yanınıza gitmeden kuru odun alın. Çıra, ateş başlatıcılar, uçları mumla kaplanmış kibrit yanınızda olması gereken ekipmanlardandır. Teknik olarak ateş yakacağınız alanı temizlemeniz, ısıyla eriyecek kardan da kurtulmanızı sağlar. Biraz toprağı kazın ve üzerine dal parçalarını dizin. Amaç topraktaki nemin ateşinizi söndürmesinden veya zor yanmasından korumak. Ateş belirli bir seviyeye gelene kadar başından ayrılmadan, sabırla beslemeniz gerekli. Yanma seviyesi arttıkça odunları suya sokup çıkarsanız da ateş sönmeyecektir.

svg%3E
Kış kampında yanan ateş size en iyi gelecek ödüldür.

Bol bol su için!

Klişe gibi durabilir fakat su hayattır cümlesini yinelemek istiyorum. Yazın aksine vücudumuz kış aylarında daha çok su kaybeder. Uzun yürüyüşler sonrası ağır yemekler yiyecekseniz (tavuk, sucuk, yağlı yemekler vb.) öncelikle kaybettiğiniz suyu yerine koymanız sağlıklı olacaktır. Yediklerinizin sindirilmesi içinde büyük rol oynar.

Ufak ama önemli detaylar..

Uyurken yüzünüzü kapatmayın. Nefesinizin buharı ıslaklık ve üşüme olarak dönecektir.
Buff takın. Yaralanmalardan, boyun sıcaklığı, terinizi silme gibi ufak ama etkili çözümler için önemlidir.
Pillerinizi sıcak tutun. Soğuk havada telefon, fotoğraf makinesi, power bank gibi pilleri olan aletler deşarj olabilir. Vücut sıcaklığınıza yakın telefonu tutmak bunu önler.
Fermuarlar için halka kullanın. Fermuarlı çanta, pantolon, ceket gibi eşyalarınızın fermuarlarına anahtarlık halkası takabilir veya ip bağlayabilirsiniz. Soğuk hava ellerinizin daha yavaş ve işlevsiz kalmasını sağladığı zamanlarda epey bir kolaylık sağlayabilir.
Havalandırma bölümleri açık kalsın. Hava soğuk diye çadırın havalandırmalarını kapatmayın. Hava akışı çadır içi nemlenme ve su damlacıklarının iç tenteden size akmasını önler.

svg%3E
Kış Kampı yapmak kışın daha da güzel!

Yoga matı alabilirsiniz. Araçla gidilebilir bir kampsa bir tane fazla mat daha da konfor demektir. Yoga matları yapısı itibariyle daha sıkı dokulu ve soğuk havayı daha az geçirir. Bir tarafı yansıtıcılı matınızın üstünde harikalar yaratabilir.
Şişeleri ters tutun. Aşırı soğuk havalarda şişeler tabandan donmaya başlar ve kapağını açmak epey zor olabilir. Ters tutmak bu sorunu çözer.
Koli bandı taşıyın. Plastik övgüsü değil ama metal matara, metal bardak gibi ekipmanlarınız varsa ellerinizin yapışmaması için bantlayarak kullanabilirsiniz. Bant birçok sorunu çözmede de işe yarar.
Çişiniz gelince işeyin, tutmayın. Mantığı çok basit. Vücudunuz sidiğinizi sıcak tutmaya çalışacak ve daha çok üşümenize neden olacak. Tutmayın efenim, salın.

Kış kampı için Mat seçimi

Çadırınızı kurmadan etraftaki eğrelti otu, yapraklar, yosunlar kullanarak toprakla çadır arasında bir yalıtım oluşturabilirsiniz. Çadır alt kumaşı ıslanır. Kış kamplarında şişme mat önerilmez. Hava ile dolu olan mat soğuk havayı sırtınıza aynen iletir. Gece şişme matınızın içinde hava kalmayınca yerde de yatabilirsiniz. Soğuyan havayla küçülecektir. Konfor istiyorum diyorsanız çift normal mat öneririm. Ama yok illa şişme matımla uyurum diyorsanız da; yukarıda bahsettiğim yoga matı, normal matı şişme matın altına açmanız bir nebze olsun yalıtım sağlayacaktır. Parlak yüzeyinin yere mi sırtınıza mı denk geleceği muammadır. Birçok kişi farklı düşünse de olayı şöyle kapatmak istiyorum; aslında ikisi de olur. Alta dönükse gelen soğuk havayı iter, sırtınıza dönükse vücut ısınızı size geri yansıtır. Tercih sizin. 🙂

Kış Kampı psikolojik olarak neler katar?

Kar çok iyi bir yalıtım malzemesidir. Doğadaki tüm sesleri emer. Karlı havada yürürken kendi sesinizle baş başasınız. Her yer bembeyaz. Bu sessizlik ve yalnızlık formu özgüven ve özgürlük olarak geri döner. Şartlar zorlaştıkça aldığınız haz ve harcadığınız efor artar. Bu efor sonucunda aldığınız keyif başarıdır. Geri döndüğünüzde, şehirlerdeki daha kolay şartlar size manasız ve zor şartları yenen beden ve zihninizin burada rahatlıkla uyum sağlayacağına ikna olur. Bu durum özgüveninizi, olası kötü şartlarda ne yapacağınızı bilerek daha rahat bir psikolojide kalmanıza yardım eder. Minimalist yaşam her ne kadar popüler olursa olsun, doğaya dönmüş, kamp yapan her kim varsa doğanın en iyi minimalist olduğunu bilir. İçine girdikçe de bundan nasibini alır ve şartları şımartmaz. 🙂

Yazıyı faydalı bulduysanız paylaşmayı unutmayın. Eksik, yanlış gördüğünüz eklemek istediğiniz şeyleri de yoruma yazarsanız çok mutlu olurum.

YouTube kanalım:
https://www.youtube.com/channel/UCZAiF8JvTISqiwUsFgXIgJg

Daha Fazla İçerik
8332ad50 ea80 4b36 a84b eb3a9f1382c9
Tiny House Nedir?