YouTube kanalıma yeni videolar yükledim, izlemek için tıklayabilirsin

Karadeniz’e Bisiklet Sürmek – Simay Eşme

0F7A3205

Karadeniz’de bisiklet sürmek; doğayı, yağmuru, serin ve sisli havayı size buram buram getirecek bir yazı okuyacaksınız. Ben takip ederken oldukça keyif aldım ve içim gitmedi değil. Simay sorularıma içtenlikle ve altı çizilesi cevaplar vermiş, umuyoruz ki okuyan herkese ilham olabilir. 🙂

1- Öncelikle tebrik ederim. Benim yapmak istediklerim listesinde “Karadeniz’de Bisiklet Turu” ilk sıralardadır ve hep hayal kurmuşumdur. Bunu yapan birisi olarak kısaca seni tanıyabilir miyiz?

Merhabalar, teşekkür ederim. Ben Simay Eşme, 24 yaşındayım. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğrenciyim. Yaklaşık 10 senedir bisiklet ile ilgileniyorum ağırlıklı olarak dağ bisikleti ile uğraşsam da turculuğun da bende artık ayrı bir yeri var. Kendimi kısaca yoldan ve doğadan aldığı hazzı başka hiçbir yerde yakalayamayan biri olarak tanımlayabilirim sanırım 🙂

2- Ülkemiz şartlarında cinsel ayrım, güç-güçsüz dengesi gibi algılanıyor, kadın-erkek arasında. Sen neler düşünüyorsun? Başınıza iş gelir, tehlikeli, gitmeyin diyenler ağırlıkta mıydı?

Ne yazık ki böyle bir algı var ve bu bakış açısının değiştirilmesinin sözlerden çok eylemlerle gerçekleşebileceğine inanıyorum, bazı şeyleri normalleştirmek bizim elimizde. Bu tura çıkarken, tur esnasında hatta tur sonrasında bile “Aklınızı yitirmişsiniz” gibi yorumlarla hep karşılaştık, ülkemizdeki son olaylara bakınca da bunu söyleyen insanlara hak vermemek elde değil aslında fakat esas sorun kadın olduğumuz veya “başımızda erkek” olmadığı için(!) bu turdan vazgeçseydik başlardı. Her ne kadar demesi çok kolay ve belki de bunu söylemesi 21.yy’da saçma olsa da yapmak/gerçekleştirmek istediğiniz herhangi bir şeyden cinsiyetiniz nedeniyle vazgeçmemelisiniz hatta bunu tartışmamalıyız bile. Fakat tur boyunca bizimle görüşmek isteyen basın-yayın organlarının da haberin dikkat çekiciliğini artırmak için 2 kadın olduğumuzu vurgulamaları/vurgulamak istemeleri bu konuda daha çok yol almamız gerektiğini kanıtlıyor, dilerim ki ileride 2 kadının Karadeniz bisiklet turunun flaş haber niteliği taşımayacağı günler vardır. Biz tur boyunca başımıza gelmesi olası olaylara karşı tedbir aldık, tur esnasında da kafamda kötü senaryolar kurmamaya dikkat ettim ve tur boyunca sıkıntı yaşamadığımızı söyleyebilirim.

svg%3E
Bisiklet turundan..

3- Blogun var ve aslında eleştirel söylemek istediğim “azıcık yazmışsın” ?. Blogun geleceği nedir, Karadeniz turunu detaylı yazacak mısın?

Evet, ne yazık ki “azıcık yazdım”. Tur dönüşü yazmak için çok heyecanlıydım fakat birkaç teknik sıkıntı yaşadım ve biraz da mükemmeliyetçi yapımdan ötürü 42 günlük bir turu içime tam olarak sinen şekilde yazma formülünü henüz bulamadım. 🙂 Ama hem bu turu yapmayı düşünen kişilere yardımcı olmak hem de sonrasında dönüp baktığımda hayatımın turunu anabilmek adına detaylıca yazmayı planlıyorum.

4- Düşüncelerini, fikirlerini besleyen, canlı tutan akım, inanç, felsefe nedir?

Soruların arasında en çok zorlandığım soru bu oldu. 🙂 Aslında fikirlerimi ve düşüncelerimi tek bir akıma, inanca veya felsefeye endekslemek ve onu isimlendirmek pek hoşuma gitmese de benim inandığım şeylerin başında doğa ve sevgi gelir. 🙂 Natüralizm ve hümanizm diyebiliriz belki bir ihtimal. Düşüncelerimi besleyen kişilerden biri psikanalist Erich Fromm, bir teorisine göre insanın mutluluğunun temeli üretmek ve yaratmaktan geliyor, başlı başına kendisi bir üretici olan doğayı izlemek bana her daim ilham veriyor ve yaratıcı sürecimi tetikliyor. İnsan her ne kadar gelişmiş ve modernleşmiş gibi görünse de aslında içgüdülerinden kopamamış bir canlı, çoğu kişi bunu fark etmese de doğada olmaktan içgüdüsel olarak keyif alıyoruz aslında ve dünya ne kadar endüstrileşse de insanları makineleşmekten koruyacak şeyin sevgi olacağını inanıyorum.

svg%3E
Karadeniz yayları 🙂

5- Severek takip ettiğin instagram ve youtube hesapları nedir?

Jonna Jinton: Kuzey’in prensesi, hem youtube hem de instagram hesabı harika, bloğunun teması olan doğaya dönüşün İskandinavya şubesi J

Kalle Flodin: Yine İsveç’ten bir beyefendi, varı yoğu satıp ormanın içinde mavi panjurlu bir ev alıp yerleşenlerden (benimde şu aralar favorim)

MayaVanLife: Yerli ve milli bir kanal J Kızlarının hayallerini gerçekleştirmek için kolları sıvayıp karavan yapan bir aile.

Girl in Calico: Bahçesinden mevsimsel hasatla ürün toplayıp vegan tarifler yapan ve müthiş görselliği olan bir kanal.

6- Kitaplarla aran nasıl, en son ne okudun?

Çocukluğumdan beri her dönem okuduğum bir kitap vardır, çok çeşitli alanlara ilgim olsa da genel olarak psikoloji, felsefe ve pozitif bilimler ile ilgili okurum, son okuduğum kitap ise Jack London’dan bir roman Martin Eden.

7- Bisikletinin markası nedir? Bisiklet seçimi, fiyat/performans olarak değerlendirir misin?

Bisikletimin markası “Corratec”. Modeli ise X-Vert Motion. Bisiklet markaları, modelleri ve fiyatları konusunda yetkili bir kişi değilim o yüzden bu konuda ahkam kesmek istemem zaten bisikletim de yaklaşık 10 senelik tura özel satın alınmış bir bisiklet değil yani, hatta Corratec X-Vert Motion bir dağ bisikleti, ben tura çıkmak için ince tekerlek satın alarak kendimce hibrit bir model oluşturdum. 🙂

svg%3E
Yollar, yollar..

8- Tur boyunca “keşke” dediğin şeyler nedir?

“Keşke hiç bitmese” tur boyunca en çok kullandığım söz öbeği olabilir J onun dışında pek “keşke” dediğim şey olmadı hatta malzemelerim bile o kadar denkti ki keşke alsaydım/almasaydım dediğim şey bile olmadı, bolca “iyi ki” ile döndüm turdan.

9- Atladığım, bahsetmek-anlatmak istediğin bir şeyler varsa, dinliyoruz keyifle? ?

Aslında Karadeniz Bisiklet Turu yabancı gezginler için popüler bir destinasyon olsa da tüneller ve yolları sebebiyle ülkemizde pek de tercih edilen bir rota değil, gerçekten de tünelleri çok tehlikeli ve yolları da size “Ben bugüne kadar yokuş görmemişim” dedirtiyor –bilhassa Batı Karadeniz- fakat herkesin bu bölgeyi bisikletle deneyimlemesini tavsiye ederim zaten bambaşka olan coğrafya kendi gücünüzle gezdiğinizde daha da bir anlam kazanıyor, Badara Yaylasına bisikletle çıkarken yol boyunca içinde sürdüğümüz orman, ormanın içinde suyumuz bittikçe Fırtına Deresi’nden akan buz gibi sudan mataralarımıza doldurarak içmek herhangi bir kelimeyle tarif edilemeyecek hisler…

Hangi rotada gittiğinizden bağımsız olarak ise bisikletle gezmenin araba/otobüs ile gezmekten farklı bir sosyal boyutu var, bisikletle olduğunuzda insanlar da size hep yardımcı olmaya çalışıyor, Kurban Bayramı’nın ilk günü bir teyze bizi yoldan çevirip kavurma verdi, Kastamonu civarında bir köyden geçerken bize armut ikram eden Fatma teyze ve Recep amcanın evine misafir olduk bunlar size insan olmanın kıymetini ve yaşadığınızı hissettiren olaylar ve bisiklet ile gezide bunları hissetmek çok daha olası. 🙂
 Yani diyeceğim odur ki herkes hayatında en az bir kez bisikletle uzun tura çıksın. 🙂

10- Zaman ayırıp yazdığın ve emek verdiğin için çok teşekkürler, son olarak sana hangi sosyal mecralardan ulaşabiliriz?

Ben teşekkür ederim, “ilham verenler” başlığının altında bulunmak benim için çok mutluluk verici umarım gerçekten de birilerine ilham olabilirim J

Instagram: @simay.esme

Twitter: @simayesme

Facebook: https://www.facebook.com/simay.esme.52

Blog: www.simayesme.com

svg%3E
Karadeniz’i de aşmak.. 🙂

Daha Fazla İçerik
yuk-konteyneri-40hc
Yük Konteyneri Aldık! – Kırsal Yaşam