YouTube kanalıma yeni videolar yükledim, izlemek için tıklayabilirsin

Araziyi Tanıma -Kırsal Yaşam Hazırlıkları – Bölüm 4

IMG 0296

Kırsal yaşam hazırlıkları serisinin en sevdiğim kısmına geldik. Bir süredir 5’te kalkma etkinliğiyle birlikte bilgi ve aktif öğrenme yapabileceğim kitaplar okumaya başladım. Permakültür kitapları önceliğim olacak şekilde ilerliyorum. Araziyi tanıma, oraya yaşam kurmadan önce ciddi önem taşıyan bir iş. Etraftaki ağaçları, yaban hayatını, rüzgar ve yağış gibi parametreleri kayıt altına almak gerekmekte.

Nereden nasıl başlamalı?

Konu başında her yazıda olduğu gibi dip not eklemek istiyorum. Okuyup, deneyimleyip bu süreci de kayıt altına almaya çalışan amatör bir doğacı olarak yazıyorum. Konular hakkında detaylı bilginiz varsa düzeltebilir, güncelleyebilir yazıların iyi bir kaynak olmasını sağlayabilirsiniz. Uyarımı da yaptıktan sonra mantığıyla başlayabiliriz. Ev yapacaksınız diyelim. Okumadıysanız “Tarlaya Ev Yapmak” yazımı okuyup daha detaylı geri gelebilirsiniz buraya. Evin konumu oldukça önemli. Cephesi, arazinizin yönleri, güneşin doğuş ve batış konumları, en çok rüzgar aldığınız kısım, çürük ve sorun olabilecek ağaçların varlığı, zemin, zeminin su tutuşu ve eğimi gibi yığın olasılığı da düşünmeniz gerekir.

Yer, yön belirleme

Arazinizin güney cephesini bulun. Ağaç dikecekseniz ilk aşamalardan birisi de budur. Aşılı yerleri güneye dönük dikmelisiniz. Bir not defteri tutun. Bir araziye ev yapmadan önce 4 mevsimi de inceleyin derim. Yaz esintileri, kış yağışları, bahar ayında varsa nehrin su debisi ve seviyesi gibi notları alın. Kışın yolunuz bozuluyor ve ya kapanıyor mu, aşırı yağış alıp arazinin bir kısmı gölleniyor mu gibi değerler size zaten bir fikir verecektir. Güneş ve rüzgar enerjisi ile elektrik alacaksanız doğayı dinlemeniz şart.

Etrafta neler var?

Ormana cephe bir arazide misiniz? Köy ve ya yerleşimden uzakta mısınız? Yaban hayatına yakınsanız hangi hayvanlar var? Gerekirse bazı dönemler kamp yaparak da bolca gözlemlemeniz yapacağınız yanlışlardan sizi epey kurtarır. Bizim arazi için şuan etraftaki bitki örtüsü, ağaç cins ve çeşitliliği konusunda okuma yapıyorum. Gözlemleme için gittiğimde bir ağacı inceleyeceksem şöyle ilerleyeceğim;
– Ağacın fotoğrafını çekmek (geniş ve tam haliyle),
– Ağaç yaprak ve meyvesini detaylı fotoğraflamak,
– Ağaç gövdesini fotoğraflamak,
– Tüm bu verileri hangi tarih ve saatte tuttuğumu not etmek.

Yukarıda bir ağaç üzerinden ilerledim ama bu bitkiler için de geçerli.

svg%3E
Adi Alıç, Crataegus monogyna

Yukarıdaki fotoğrafta kayın ağaçları arasında Adi Alıç var. Fotoğrafladığınız bitki, ağaçları “PlantNet” uygulamasıyla ne olduğuna kolayca bakabilirsiniz. Hem Türkçe adı hem de Latince adı ile birlikte diğer kullanıcıların çektiği fotoğrafları inceleyebilirsiniz. Kırsal yaşam hazırlıkları serisiyle etrafımda olan bitene daha farklı bakar oldum. Arazideki bitkiler bir şekilde çok faydalı olabilirler, ihtiyaç halinde neyi nasıl kullanmam gerektiğini öğreniyorum. PlantNet uygulamasından sonra bir önerim de podcast olacak. Bitki dünyasına dalmak isterseniz “Botanitopya” podcastlerini öneririm.

Kırsal Yaşam Hazırlıkları nedir?

Bir gün doğaya göçüp bir yaşam inşa edene kadar yazmayı planladığım bir günlük aslında. Öğrendikçe yazıyorum. O an, o zamanı kayıt altına alıp benzer hisle hareket eden ve hayal kuran bir nevi yoldaşlarıma bilgi aktarmak istiyorum. Yoldaş da ne fiyakalı oldu yazı içine. 🙂 Bu öğrenme ve deneyim serisi sizin de bilgilerinizle hep güncel kalacaktır. Yazı sonrası yorumlara selam bırakmayı, eklemek istediğiniz şeyleri de eklemeyi unutmayın.

svg%3E
Baharda bolca kelebek vardı arazimizde.

Kelebek, böcek, sürüngen, bitki, ağaçla komşu olacağımız için hepsi hakkında fikir sahibi olmam gerekiyor. Hem rahatsız etmemek hem de denk gelince tanışmak için ön hazırlık diyelim. İlk ziyaret ettiğimizde bolca kelebek ve harika bir çiçek kokusu vardı. Manzara da harika olunca bizim için tüm olumsuzluklara rağmen burayı seçmiştik. Zaman geçtikçe doğasına, sessizliğine daha da hayran oluyorum. Kış mevsimi notlarımızı da alınca bahar sonu gibi harekete geçeceğiz. Yukarıdaki fotoğrafta olan çiçeği kelebek odaklı çekince uygulamadan bulamadım. Yine öneri sundu ama kesin bu diyemedim, kısmet bu bahara.. 🙂 Yaşasın Kırsal Yaşam Hazırlıkları!

Youtube kanalımda bir videosu da var! 🙂

Hayal et ve çabala!

Bir arazimizin olması büyük hayaldi. Şuan gerçek ve tüm zamanlarımda mutlaka oraya dair bir düşüncem, çalışmam var. Günlük sorun ve stresler eskisi kadar yormuyor. Bir hayalin olması enerji olarak yükseltici bir durum. Bir gün orada yaşarız hayali bile o kadar keyifli ki, tüm bu öğretiyi, sabah erken kalkmaları, günde 6 saat uyku ile ayakta kalmayı bir tek hayal sağlayabiliyor. Çok fazla hayal kelimesi kullandım, farkındayım. 🙂
Bu yazılarda okuyan olarak sizin “arazi”, “arsa” kelimeleri yerine kendi hayalinizi eklemeniz tek temennim. Çünkü ne olursa olsun çabalamak, onu düşlemekten geçiyor. Hedef farklı olsa da yollar aynı.

Kırsal yaşam hazırlıkları serisinin bir yazısının aslında tam bir yazı diyemem ama bir fikrinin daha sonuna geldik. Aşağıdaki linklerden beni takip edebilirsiniz. Yorum kısmı da aşağıda, herkese çokça sevgiler! Ee, tabi yeni yazılar için de mail listesine kaydolabilirsiniz. 🙂

instagram’da ben
YouTube’da ben

Daha Fazla İçerik
evciler goleti
Mahya Dağı Eteklerinde – Evciler Göleti